Komplex megoldás a Fornax SI – T-Systems konzorcium közreműködésével – SAP bevezetés a Volán jogutódoknál

2015. 07. 27.

Egységes integrált informatikai rendszert vezet be a Közép-nyugatmagyarországi Közlekedési Központ Zrt., (KNYKK), amely a Vértes Volán, és az Alba Volán jogutódja. Számos terület mellett a személyügyi rendszert, bérszámfejtést is az SAP üzleti szoftvere adja, a komplex megoldást a Fornax SI – T-System konzorcium szakemberei vezették be.

Egységes integrált informatikai rendszert vezetett be a Közép-nyugatmagyarországi Közlekedési Központ Zrt., (KNYKK), amely a Vértes Volán, és az Alba Volán jogutódja. A havonta 3,5 millió km teljesítésével 7,3 millió utast szállító társaság hatékony működtetés támogatását várja az SAP vállalatirányítási rendszerétől. Az iparág-specifikus megoldás bevezetése 78 millió forintba kerül, amelyet központosított közbeszerzés keretében valósítottak meg.

A két Volán cég közlekedési központba való beolvadása új informatikai koncepció létrehozását tette szükségessé. Ennek köszönhetően pontos, egységes képet kap működése minden mozzanatáról a több mint ezerötszáz főt foglalkoztató társaság. A vállalatirányítási rendszerrel emellett lehetővé válik például az 530 autóbusz karbantartásának egyszerűbb adminisztrációja, a számlák egységes kezelése, utalása, a kapacitáskihasználtság mérésének támogatása. A több ezer partnerrel dolgozó társaságnál gyorsabbá, ellenőrzöttebbé válik a számlafeldolgozás is, illetve napi szinten követhető lesz a bevételek, kiadások alakulása. A fejlett analitikai funkciókkal egyúttal könnyebben készíthetik elő a szakterületek vezetői a különféle beszámolókat, összességében pedig a teljes vállalati stratégiát.

A számos terület (pl. eszközgazdálkodás, logisztika, pénzügy) mellett a személyügyi rendszert, bérszámfejtést is az SAP üzleti szoftvere adja. A komplex megoldást a Fornax SI – T-Systems Konzorcium szakemberei vezették be hat hónap alatt. A rendszer éles indulása májusban sikeresen megtörtént.

A KNYKK Zrt.-nél az SAP bevezetésén egy professzionális szakmai csapat dolgozott összehangoltan, a munkatársak többsége közel 20 éve hajt végre hasonló projekteket együtt. A Fornax munkatársai egy csaknem 20 éves tapasztalat alapján kidolgozott projektmenedzsment stratégiát követve dolgoznak, így a KNYKK említett megbízásakor is az SAP által kidolgozott konzisztens projektvezetési módszertant alkalmazzák, melyet a Project Management Institute’s (PMI), A Guide to the Project Management Body of Knowledge Forth Edition (PMBOK® Guide) útmutatója tanúsít.

Ez a szabvány olyan témaköröket szabályoz, mint integráció, terjedelem, idő, költség, minőség, emberi erőforrás, kommunikáció, kockázat és beszerzés. Az említett projektvezetési módszertan a költségek tartása mellett javítja az eredményességet és csökkenti a projektkockázatot. Emellett az előretervezés segítségével a munkafolyamat mindvégig nyomon követhető, így a projekt résztvevői szükség esetén a felmerülő problémákra a megfelelő azonnali intézkedések meghozatalával is hatékonyabban tudnak reagálni.

A PMI a projektvezetés terén világvezető professzionális non-profit szervezetnek számít és globálisan vezető szerepe van az ilyen irányú gyakorlatok szabványainak fejlesztésében. A Fornax szakembereinek munkája során a projektvezetési módszertan szorosan összefonódik az implementálási ütemtervvel, az SAP bevezetési metódusával az úgynevezett ASAP7 implementálási módszertannal és az eszközökkel (Solution Manager). Ez a módszertani hármas a kulcsa annak, a Fornax szakmai csapata a KNYKK SAP bevezetési projektet határidőre és a vele szemben támasztott minőségi követelményeknek megfelelően kivitelezhesse.